Köpa konst

När du ska köpa konst är det två frågor du bör ställa dig: vad ska jag köpa och var ska jag köpa mina konstverk. I denna artikel och i underartiklar så försöker vi reda ut hur du ska tänka och ge dig råd och tips på vägen.

Vad ska du köpa?

Den första frågan, vad du ska köpa för konst, är både lättast och svårast att besvara. Du bör helt enkelt köpa konst som du själv tycker om och som du njuter av att se på dina väggar och i ditt hem. Vad denna konst innebär för dig är helt enkelt en fråga om vad du gillar när du besöker gallerier och konstmuseum. Ju mer du ser, desto mer lär du dessutom känna din egen smak och kan på så sätt köpa konst som du får en djupare relation till, och som betyder något för dig, även efter flera år.

Det är alltså värt att se dig om lite innan du gör en tyngre investering. Vill du läsa lite om konsthistoria för att skapa en uppfattning om olika konstinriktningar kan även den vara en god idé men är förstås inget krav för att du ska kunna hitta något du gillar.

Var ska du köpa konstverken?

När du fått en uppfattning om vad du vill så är det förstås dags att hitta någonstans att köpa dem. Det finns då lite olika alternativ du kan överväga:

  • Köpa på auktion
  • Köpa på ett galleri eller konsthandel
  • Köpa på nätet eller via annonser
  • Köpa direkt av en konstnär

Köpa konst på auktion

Att köpa konst på auktion är ett roligt sätt att köpa konst på och det innebär (beroende på vilket auktionsverk du väljer) också att konsten har någon form av kvalitetsstämpel. För nybörjaren kan det dock vara svårt att veta vad du ska bjuda. Ett bra sätt att “komma in i det” är att gå på lite mindre auktioner först och köpa tavlor du gillar för lite lägre priser.

Köpa konst på konstgalleri

Om du har turen att bo på en ort med många konstgallerier så får du förmodligen en känsla för vilket galleri som oftast visar, och har utställningar, med konst du gillar. Se då till att prata med galleristen och bli informerad om bakgrunden bakom konstnären, historik, meriter och så vidare.

Om du får lite personkemi med galleristen kan galleristen lära sig lite om vad du gillar och då också tipsa om annan, liknande konst som du kan tänkas gilla.

Skillnaden på ett galleri och en konsthandel

Var du köper din konst säger en del om kvaliteten på konsten. Köper du av en “konsthandlare” i en affär där man säljer lite av varje, ramar etc så är det förmodligen lite lägre kvalitet på konsten.

Detsamma gäller om du köper konst på turistorter. Det är lätt att sälja till köpglada turister och även om det är lokala konstnärer så innebär det sällan att det är speciellt bra konst, helt enkelt för att turisterna köper det ändå.

Ett galleri däremot har ofta regelbundet utställningar och är lite mer sparsmakade i sitt urval. Det betyder oftare att konsten håller en högre standard.

Köpa från nätet eller via annonser

Om du köper konst på nätet så har du ett enormt urval att välja emellan. Det finns ett otal olika webbsidor som säljer konst och därtill även nätauktioner som Tradera och annonsmarknader som Blocket där du kan köpa konstverk direkt från andra privatpersoner.

Generellt sett hittar du lite billigare konst på nätet och det är också de lite billigare verken du bör köpa via nätet, eftersom det är svårt att veta om en tavla är äkta eller inte när du köper på nätet.

Köpa direkt från konstnären

Det är inte det vanligaste men det är fullt möjligt att köpa konstverk direkt från en konstnär. Många konstnärer, framförallt i regioner som till exempel Österlen, har sina egna studios där man kan se konstverken och köpa dem direkt av konstnären. Vissa konstnärer har dessutom egna hemsidor där de säljer sin konst direkt.

Om du är verkligt intresserad av en specifik konstnär kan det också löna sig att leta upp kontaktuppgifterna och höra av sig direkt till denne.

7 Responses to Köpa konst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *