Konst som kulturuttryck

Konst är ett kulturuttryck och på samma sätt som all kultur så finns det masskonsumtion, finkultur och smaker i alla riktningar på samma som som i annan kultur såsom musik, litteratur och film.

En hårdrockare kan uppskatta kraften och tyngden i ett skönt gitarrsolo som en operafantast bara skulle avfärda som oväsen på samma sätt som samma hårdrockare aldrig skulle stå ut längre en minut åt en operett.

Därtill kan “en vanlig Svensson” som “inte förstår sig på konst” tycka att det är vackert med tavlor av älgar i solnedgångar som konstkännare avfärdar som skräp.

Den enda slutsats man kan dra av detta är att om en viss typ av konst finns tillgänglig på marknaden beror det på att den köps av någon som förmodligen också uppskattar den.

Vad är då “bra” konst?

Ingen kan någonsin komma och säga vad som är bra konst för dig och vad du “bör tycka om”. Konst är, liksom all kultur, för ens personliga smak. Bra konst för dig är det du gillar och gärna sätter upp på väggen, och mår bra av att ha i din omgivning. Punkt.

När man mer generellt pratar om vad som är kvalitetskonst eller bra konst så handlar det om konstnärer som lyckas förmedla en känsla, ett uttryck med sin konst. Konst som skapar fler lager där man upptäcker nya subtiliteter och nyanser allt eftersom och på så sätt lever länge.

Denna typ av konst kan skiljas från konst som mer eller mindre serieproduceras med syfte att vara lättsålt, insmickrande och se vackert ut vid första anblicken, men som sedan inte ger något mer. Detta kan jämföras med lättsmälta pophits som är bra och trevliga att lyssna på, men som man inte lyssnar på under en längre tid och glömmer bort kort därefter.

En rent tekniskt välmålad tavla behöver därför inte nödvändigtvis vara bra konst på samma sätt som tekniskt välspelad musik inte nödvändigtvis är bra. En kreativ konstnär bör dock oftast vara tillräckligt tekniskt kunnig för att kunna förmedla sin idé.

Läs också hur man vet om en konstnär är “bra” och vad som skiljer honom eller henne från andra konstnärer i såna fall.

4 Responses to Konst som kulturuttryck

  1. Pingback: Allt som berör konst – Konstbiten.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *