Sälja konst via nätauktioner

Det finns två generella sätt att sälja konstverk via nätet: via annonsering på till exempel Blocket eller via nätauktioner som eBay och Tradera (som förvisso är samma företag idag).  Råden som ges för försäljning via annonser här går förstås att applicera även på vanliga tidningsannonser. Man kan förstås, mer eller mindre, genomföra en försäljning av ett konstverk hos ett auktionsverk via nätet men råden här gäller privatförsäljning över nätet.

Ett generellt råd om du äger konst som är internationellt gångbar är att sälja den på internationella sidor som eBay.com eller kanske i landet där konstnären kommer ifrån. En konstnär kan ofta ge mest betalt i sitt hemland. Det bör förstås påpekas att om en konstnär är internationellt känd så innebär det ofta att konstnären inbringar en del på auktioner och då kanske det är bättre att sälja konstverket via ett auktionshus.

Fördelar och nackdelar

Att sälja sin konst på till exempel Blocket har fördelen att det går snabbt och du vet (bortsett från eventuellt prutande) vilket priset blir. Det lämpar sig väl för lite billigare tavlor samt för välkända konstnärer.

Att sälja sin konst på nätauktioner som Tradera är lite vanligare än att sälja på Blocket. Man har då större chans att få lite bättre betalt om det är ett eftertraktat konstverk.

En stor fördel med att sälja sin konst på nätet (alternativt via tidningsannonser) är att det går mycket snabbare än att sälja via vanlig auktion där du ibland kan få vänta månader för rätt auktion. Det är också betydligt billigare då du oftast slipper betala provision (som man gör till ett auktionsverk).

En nackdel med att sälja en tavla privat på nätet är om du inte har koll på vad tavlan är värd så kan du riskera att sälja den för billigt. Om du är osäker på priset bör du överväga att få den värderad innan du lägger ut den till försäljning på nätet.

Vad kostar det?

Det är överlag mycket billigt att sälja konst på nätet. Det handlar om några tiotals kronor beroende på vilken sida du väljer att sälja på.

Vilken typ av konst lämpar sig att sälja på nätet?

Som sagt är det mest lämpligt att sälja konst från välkända konstnärer med stor omsättning på liknande konstverk, då är det lätt att veta vad du ska ange för pris och det är också relativt lättsålt.

Det lämpar sig också väl för lite billigare konst eller, egentligen, all den konst som auktionshusen inte tar emot.

 

5 Responses to Sälja konst via nätauktioner

 1. Anonym says:

  Har Tradera andra, lokala motsvarigheter i andra europeiska länder, t.ex. Italien? Kan ni rekommendera dessa för att sälja tavlor där? Jag har olika tavlor, som jag ärvt, i mitt hem från italienska konstnärer och om jag förstått er rätt så är det bättre att sälja lokala konstnärer i det land där konstnären är mest känd (i det här fallet förmodligen Italien).

 2. Jacob says:

  Är det en alternativ väg att gå att själv höra av sig till gallerier och fråga om de är intresserade av att köpa ens konst? Är det vanligt att man då får konsten såld?

 3. Erik Ekholm says:

  Det är fel att skriva att det inte är någon provision. Tradera tar 10 % vilket lätt kan bli mer än “några tiotals kronor”. Traderas publik är huvudsakligen inriktad på postbefordran och det kan vara dyrt och krångligt att skicka en stor tavla. Slutligen så har köparen inte den trygghet mot förfalskningar som denne har om köpet istället gjordes genom auktionshus vilket kan hålla nere priserna. För mindre konstverk av ganska ringa värde kan det vara ett bra val.

  Blocket har ett fast pris oavsett om det blir sålt eller ej. Inriktat på köpare i geografiskt närområde så stora tavlor är inget hinder, men förutsätter att man bor där det finns en marknad. Återigen saknas tryggheten i äkthet som man förknippar med ett riktigt auktionshus med experter.

 4. Louise Sandström says:

  Hej Har Alf Johanssons första portfölj med 3 st litografier numrerade 196/290 och är signerade det är lövsångare , domherrar och blåmesar . Finns det ett värde i dessa ? Sedan har jag en mapp av Olle Olsson Hagalund motiven är 6st Målarens atelje, Höst i Hagalund, Den röda soffan ,Vår i Hagaparken och Flicka i röd hatt . Mappens utsida har Målarens Atelje som bild . På baksidan av mappen kan man läsa copyright Eskil Holm Konstförlag ab är inga litografier inga nr på men vad är det då . Vad kallas detta inom konstvärden Ni kan få bilder om ni vill

 5. Louise Sandström says:

  Har glömt skicka detta trodde jag gjort det

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *