Sälja konst via nätauktioner

Det finns två generella sätt att sälja konstverk via nätet: via annonsering på till exempel Blocket eller via nätauktioner som eBay och Tradera (som förvisso är samma företag idag).  Råden som ges för försäljning via annonser här går förstås att applicera även på vanliga tidningsannonser. Man kan förstås, mer eller mindre, genomföra en försäljning av ett konstverk hos ett auktionsverk via nätet men råden här gäller privatförsäljning över nätet.

Ett generellt råd om du äger konst som är internationellt gångbar är att sälja den på internationella sidor som eBay.com eller kanske i landet där konstnären kommer ifrån. En konstnär kan ofta ge mest betalt i sitt hemland. Det bör förstås påpekas att om en konstnär är internationellt känd så innebär det ofta att konstnären inbringar en del på auktioner och då kanske det är bättre att sälja konstverket via ett auktionshus.

Fördelar och nackdelar

Att sälja sin konst på till exempel Blocket har fördelen att det går snabbt och du vet (bortsett från eventuellt prutande) vilket priset blir. Det lämpar sig väl för lite billigare tavlor samt för välkända konstnärer.

Att sälja sin konst på nätauktioner som Tradera är lite vanligare än att sälja på Blocket. Man har då större chans att få lite bättre betalt om det är ett eftertraktat konstverk.

En stor fördel med att sälja sin konst på nätet (alternativt via tidningsannonser) är att det går mycket snabbare än att sälja via vanlig auktion där du ibland kan få vänta månader för rätt auktion. Det är också betydligt billigare då du oftast slipper betala provision (som man gör till ett auktionsverk).

En nackdel med att sälja en tavla privat på nätet är om du inte har koll på vad tavlan är värd så kan du riskera att sälja den för billigt. Om du är osäker på priset bör du överväga att få den värderad innan du lägger ut den till försäljning på nätet.

Vad kostar det?

Det är överlag mycket billigt att sälja konst på nätet. Det handlar om några tiotals kronor beroende på vilken sida du väljer att sälja på.

Vilken typ av konst lämpar sig att sälja på nätet?

Som sagt är det mest lämpligt att sälja konst från välkända konstnärer med stor omsättning på liknande konstverk, då är det lätt att veta vad du ska ange för pris och det är också relativt lättsålt.

Det lämpar sig också väl för lite billigare konst eller, egentligen, all den konst som auktionshusen inte tar emot.

 

5 Responses to Sälja konst via nätauktioner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *