Få ett konstverk värderat

Om man har en tavla hemma som man inte riktigt vet hur mycket den är värd så finns det antal olika sätt att få den värderad. Oavsett hur man väljer att värdera sin tavla så bör man alltid fotografera tavlan samt notera vissa detaljer. Se till att göra detta:

 • Fotografera
  • Framsidan
  • Baksidan
  • Namnteckningen (inzoomat)
 • Mät upp tavlan (ej inräknat ramen)
 • Notera om det finns några skador på tavlan (repor, avflagnad färg etc).
 • Notera om man ser ut att ha bytt tavelramen eller kilramen (träramen som en oljeduk är uppspänd på)
 • Ange, om du kan, om det är en olja, akvarell osv.

Anledningen till att man ska fota baksidan är att det ofta ger värderaren information  om tavlans skick samtidigt som baksidan kan ha information (i form av märken, anteckningar etc) var tavlan varit utställd, om den varit med i någon samling och så vidare.

Det finns sedan ett par olika sätt att få tavlan värderad:

30 Responses to Få ett konstverk värderat

 1. J says:

  Vem värderar konst? Hur hittar man dem?

  • KonstUpplysningen says:

   J: De som värderar konst är personer med lång erfarenhet av konstförsäljning och inte sällan med en utbildning inom konst/konsthistoria. Allt ifrån en konsthandlare till en auktionsbyrå kan ju utföra en värdering åt dig så spannet av erfarenhet / utbildning är stort. Via artiklarna på KonstUpplysningen här skriver vi hur man kan få tag på dem.

   • Clary Forsling says:

    Har en tavla med motiv Dolores Argentina i akvarell signerad Evert Taube 1912
    det finns en text på spanska till vänster om dansande paret
    65 gånger 50 cm tavlans storlek

    • kristin says:

     Ser att du har en likadan tavla som jag har. Har du fått något svar på värderingen? Skulle bara vara kul att höra om den är värd något.
     Med bästa hälsningar

 2. Samuel says:

  Hej! Tack för en bra och informativ sida! Jag undrar om det lönar sig att satsa på en konstnär och ha flera verk av samma konstnär när man köper konst? Kan det innebära att verkens värde ökar av att de är flera?

 3. Tina K says:

  Jag vill sälja ett några tavlor som jag har upphängda hemma, av en okänd men verksam konstnär i Sverige som är en bekant till mig. Vill inte sälja dessa för billigt, men har ingen aning om hur jag ska sätta ett rimligt pris på dessa. Är det bäst ifall jag får dessa värderade? Hur går jag tillväga?

 4. Jens says:

  Vad heter det när man byter en redan målad duk av en gammal tavla & sätter den på en ny

  • KonstUpplysningen says:

   Tyvärr förstår jag inte vad du menar med denna fråga. Syftar du på när man sätter en gammal duk på en ny duk? Det har i såna fall inget speciellt namn.

   • Anders says:

    På engelska kallas det för “lining” eller “relining”.
    Det var en mycket vanlig metod i konsthandeln till för ca. 30-40 Ar sedan, numera lagar man oftast dukarna med “lappar” som är något större än skadan.

 5. Michelle says:

  Hej, tack för bra information. Jag undrar om ni känner till konstnären vars tavlor är märkta med C Julius och undrar även om tavlor som är märkta med Gregor-73 har något värde. Är väldigt tacksam för snabbt svar! Finns det annars någon mail man kan skicka in bilder på tavlorna till?
  Mvh

 6. Katarina says:

  Har en tavla där det är svårt att tyda konstnärens namn. Ser ut att stå något som “R Sifverström” eller liknande. Någon som har en aning om det finns någon konstnär med liknande namn?

 7. Lena says:

  Hej
  Jag har en tavla i koppar som föreställer en vindkvarn, en pojke och 3 gäss runt honom. Finns även 2 Vasskvastar (?!) el. liknande på tavlan. Den är signerad EG 1978. Är det någon här som känner till någon konstnär som jobbar med koppartavlor och har den signaturen?
  Jag har letat som en tok men blir inte klok :)

  Tack

 8. andre börjesson says:

  Jag har en tavla från 70 talet och jag tror att konstnären heter C Reiman han var aktiv i Täby vid den tiden. Tavlan är stor och föreställer ett skepp i solnedgång, väldigt starka färger. Vet någon något om denna konstnär

 9. Agneta af Geijetstam says:

  Hur mycket kan en Lars Dan tavla från
  1990 vara värd

  • KonstUpplysningen says:

   Det är ett exempel på något du får reda på om du tar kontakt med ett galleri eller auktionsverk efter att ha följt instruktionerna i denna artikel. KonstUpplysningen är inte en värderingsservice och det är dessutom mycket svårt att svara på. Det är lite som att fråga hur mycket ett hus i Västerås kan vara värt.

   Detsamma gäller även din nedanstående fråga.

 10. Agneta af Geijetstam says:

  Hur känd är en konstnär med namnet mäkile

  • Cissie Westberg says:

   Kan det vara Peter Mäkelä du menar? Designer m.m. Googla hans namn så får du upp mer och även kanske då en bild av vem han är, om det är han du menar, hur känd han är. Jag bara fick en känsla av att det kanske var han du sökte.

 11. Helen Olsson says:

  Hej! Jag håller på med konst i trä. Jag gör bl.a en vinterby. Vart kan jag få min konst värderad och var kan jag ställa ut denna typ av konst?

 12. Maria Wickberg says:

  Har en tavla som jag tror heter Carmen av Torino.
  En zigenarflicka. Den sitter uppspänd på duk
  Vem är denne konstnär och är tavlan värd något.

 13. bparsmo says:

  Har en tavla 750 x 600 mm med sign GE. Starka färger, dominerande blått men även rött. På något vis på minner om Picassos stil, två markerade förpkar på båtar syns väva för sig själva överst vänster, kraftigt skummande våg nederst, längst upp t.hö något som ser ut som en hällristning (eller fiskben) tecknat i rött.Jag har den avfotograferad, men gissar att det inte går att lägga in den här. Är nyfiken på vem denna GE kan vara.

 14. Maja says:

  Jag har fått en tavla, den föreställer en kvinnlig Robin Hood/ Peter Pan som håller i en liten man i handen. Den är från ´45 och är ca A3 storlek. En gammal/ antik ram som jag inte riktigt vågar ta ut den ifrån ifall den är värd något.

 15. Love says:

  Hej! Jag har en tavla gjort av Oscar brentzell. Han är känd för att måla tavlor i olja och med motiv som föreställer båtar i hamnar. Tavlan är daterad 1950 och konstnärens namn står till vänster i det nedre hörnet. Tavlan är 49 * 60 cm. Tavlan heter Seglen hissas. Numret 276543 står på baksidan. Tavlan är i fint skick. På baksidan står summan 750 kr vilket den antagligen sålts för någon gång för ca 12 år sedan. Vad kan tavlan vara värd nu?

 16. Ingrid Svensson says:

  Tavla i olja på pannå av Karl- Arvid Dal från Ljungbyhed. Tavlan heter Gården, NV Skåne 1986. Storlek 33×24 cm. Vad kan denna tavla ha för försäljninsvärde?

 17. Tony says:

  Hej ja skulle vilja ha ett värde på en tavla hör gärna av er

 18. christer Bäck says:

  Hej ! Har en tavla som min farfar fått , den är målad av förre finansministern Gunnar Sträng , kan den va värd nånting ?

 19. Janne says:

  Hej,
  Har en tavla som är målad (olja) av Maria Ruth “Mexikansk kvinna” Vad kan denna tavla vara värd?
  Mvh //Janne

 20. Eva says:

  Hej! har ett träsnitt 441/500 av Lars Lerin med Jägare med hund -77 vad kan den vara värd? Mvh Eva

 21. Lovisa says:

  Hej undrar om formgivaren Otto schulz gjorde oljemålningar? Har två tavlor med Hans signatur daterat 1937 .spara eller kasta?

 22. Jimmie says:

  Hej!
  Jag har en en oljemålning men kan inte urskilja vad konstnären heter.

 23. Sofia says:

  Hej. Har en större tavla med måsar på kusten. Signerad Holgerson. I mycket bra skick, välbevarad. Äldre. Tror det är akvarell. Påminner om servisen med måsar. Men tror inte det har någon koppling ihop. Tavlan är skånsk tror jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *