Få ett konstverk värderat

Om man har en tavla hemma som man inte riktigt vet hur mycket den är värd så finns det antal olika sätt att få den värderad. Oavsett hur man väljer att värdera sin tavla så bör man alltid fotografera tavlan samt notera vissa detaljer. Se till att göra detta:

 • Fotografera
  • Framsidan
  • Baksidan
  • Namnteckningen (inzoomat)
 • Mät upp tavlan (ej inräknat ramen)
 • Notera om det finns några skador på tavlan (repor, avflagnad färg etc).
 • Notera om man ser ut att ha bytt tavelramen eller kilramen (träramen som en oljeduk är uppspänd på)
 • Ange, om du kan, om det är en olja, akvarell osv.

Anledningen till att man ska fota baksidan är att det ofta ger värderaren information  om tavlans skick samtidigt som baksidan kan ha information (i form av märken, anteckningar etc) var tavlan varit utställd, om den varit med i någon samling och så vidare.

Det finns sedan ett par olika sätt att få tavlan värderad:

68 Responses to Få ett konstverk värderat

 1. J says:

  Vem värderar konst? Hur hittar man dem?

  • KonstUpplysningen says:

   J: De som värderar konst är personer med lång erfarenhet av konstförsäljning och inte sällan med en utbildning inom konst/konsthistoria. Allt ifrån en konsthandlare till en auktionsbyrå kan ju utföra en värdering åt dig så spannet av erfarenhet / utbildning är stort. Via artiklarna på KonstUpplysningen här skriver vi hur man kan få tag på dem.

   • Clary Forsling says:

    Har en tavla med motiv Dolores Argentina i akvarell signerad Evert Taube 1912
    det finns en text på spanska till vänster om dansande paret
    65 gånger 50 cm tavlans storlek

    • kristin says:

     Ser att du har en likadan tavla som jag har. Har du fått något svar på värderingen? Skulle bara vara kul att höra om den är värd något.
     Med bästa hälsningar

 2. Samuel says:

  Hej! Tack för en bra och informativ sida! Jag undrar om det lönar sig att satsa på en konstnär och ha flera verk av samma konstnär när man köper konst? Kan det innebära att verkens värde ökar av att de är flera?

 3. Tina K says:

  Jag vill sälja ett några tavlor som jag har upphängda hemma, av en okänd men verksam konstnär i Sverige som är en bekant till mig. Vill inte sälja dessa för billigt, men har ingen aning om hur jag ska sätta ett rimligt pris på dessa. Är det bäst ifall jag får dessa värderade? Hur går jag tillväga?

 4. Jens says:

  Vad heter det när man byter en redan målad duk av en gammal tavla & sätter den på en ny

  • KonstUpplysningen says:

   Tyvärr förstår jag inte vad du menar med denna fråga. Syftar du på när man sätter en gammal duk på en ny duk? Det har i såna fall inget speciellt namn.

   • Anders says:

    På engelska kallas det för “lining” eller “relining”.
    Det var en mycket vanlig metod i konsthandeln till för ca. 30-40 Ar sedan, numera lagar man oftast dukarna med “lappar” som är något större än skadan.

 5. Michelle says:

  Hej, tack för bra information. Jag undrar om ni känner till konstnären vars tavlor är märkta med C Julius och undrar även om tavlor som är märkta med Gregor-73 har något värde. Är väldigt tacksam för snabbt svar! Finns det annars någon mail man kan skicka in bilder på tavlorna till?
  Mvh

 6. Katarina says:

  Har en tavla där det är svårt att tyda konstnärens namn. Ser ut att stå något som “R Sifverström” eller liknande. Någon som har en aning om det finns någon konstnär med liknande namn?

 7. Lena says:

  Hej
  Jag har en tavla i koppar som föreställer en vindkvarn, en pojke och 3 gäss runt honom. Finns även 2 Vasskvastar (?!) el. liknande på tavlan. Den är signerad EG 1978. Är det någon här som känner till någon konstnär som jobbar med koppartavlor och har den signaturen?
  Jag har letat som en tok men blir inte klok :)

  Tack

 8. andre börjesson says:

  Jag har en tavla från 70 talet och jag tror att konstnären heter C Reiman han var aktiv i Täby vid den tiden. Tavlan är stor och föreställer ett skepp i solnedgång, väldigt starka färger. Vet någon något om denna konstnär

 9. Agneta af Geijetstam says:

  Hur mycket kan en Lars Dan tavla från
  1990 vara värd

  • KonstUpplysningen says:

   Det är ett exempel på något du får reda på om du tar kontakt med ett galleri eller auktionsverk efter att ha följt instruktionerna i denna artikel. KonstUpplysningen är inte en värderingsservice och det är dessutom mycket svårt att svara på. Det är lite som att fråga hur mycket ett hus i Västerås kan vara värt.

   Detsamma gäller även din nedanstående fråga.

 10. Agneta af Geijetstam says:

  Hur känd är en konstnär med namnet mäkile

  • Cissie Westberg says:

   Kan det vara Peter Mäkelä du menar? Designer m.m. Googla hans namn så får du upp mer och även kanske då en bild av vem han är, om det är han du menar, hur känd han är. Jag bara fick en känsla av att det kanske var han du sökte.

 11. Helen Olsson says:

  Hej! Jag håller på med konst i trä. Jag gör bl.a en vinterby. Vart kan jag få min konst värderad och var kan jag ställa ut denna typ av konst?

 12. Maria Wickberg says:

  Har en tavla som jag tror heter Carmen av Torino.
  En zigenarflicka. Den sitter uppspänd på duk
  Vem är denne konstnär och är tavlan värd något.

 13. bparsmo says:

  Har en tavla 750 x 600 mm med sign GE. Starka färger, dominerande blått men även rött. På något vis på minner om Picassos stil, två markerade förpkar på båtar syns väva för sig själva överst vänster, kraftigt skummande våg nederst, längst upp t.hö något som ser ut som en hällristning (eller fiskben) tecknat i rött.Jag har den avfotograferad, men gissar att det inte går att lägga in den här. Är nyfiken på vem denna GE kan vara.

 14. Maja says:

  Jag har fått en tavla, den föreställer en kvinnlig Robin Hood/ Peter Pan som håller i en liten man i handen. Den är från ´45 och är ca A3 storlek. En gammal/ antik ram som jag inte riktigt vågar ta ut den ifrån ifall den är värd något.

 15. Love says:

  Hej! Jag har en tavla gjort av Oscar brentzell. Han är känd för att måla tavlor i olja och med motiv som föreställer båtar i hamnar. Tavlan är daterad 1950 och konstnärens namn står till vänster i det nedre hörnet. Tavlan är 49 * 60 cm. Tavlan heter Seglen hissas. Numret 276543 står på baksidan. Tavlan är i fint skick. På baksidan står summan 750 kr vilket den antagligen sålts för någon gång för ca 12 år sedan. Vad kan tavlan vara värd nu?

  • Janne Berglund says:

   En oljemålning av Oscar Brentzell som du beskriver är fin och ofta välgjord, men tyvärr inte speciellt värdefull. Priserna brukar ligga runt 700-1000 kronor.

 16. Ingrid Svensson says:

  Tavla i olja på pannå av Karl- Arvid Dal från Ljungbyhed. Tavlan heter Gården, NV Skåne 1986. Storlek 33×24 cm. Vad kan denna tavla ha för försäljninsvärde?

 17. Tony says:

  Hej ja skulle vilja ha ett värde på en tavla hör gärna av er

 18. christer Bäck says:

  Hej ! Har en tavla som min farfar fått , den är målad av förre finansministern Gunnar Sträng , kan den va värd nånting ?

 19. Janne says:

  Hej,
  Har en tavla som är målad (olja) av Maria Ruth “Mexikansk kvinna” Vad kan denna tavla vara värd?
  Mvh //Janne

 20. Eva says:

  Hej! har ett träsnitt 441/500 av Lars Lerin med Jägare med hund -77 vad kan den vara värd? Mvh Eva

 21. Lovisa says:

  Hej undrar om formgivaren Otto schulz gjorde oljemålningar? Har två tavlor med Hans signatur daterat 1937 .spara eller kasta?

 22. fati says:

  Hej jag har en tavla som är riktigt gammal men har lite svårt att läsa namnet på den. Den börja med ett a sen stglis någonting . Undra om någon vet vem som kan har varit konstnärer på ett sånt namn

 23. Kim Griffiths says:

  Har en tavla av Yngve Funkegård (oljemålning) från 1961 eller 1967 med text på baksidan. Hur mycket är en sådan tavla värd?

 24. Tonie says:

  Hej jag har två mindre tavlor signerade G Lindfors datum 73 undrar vad det kan vara

 25. Leona says:

  Jag har en tavla av Hilding Lindqvist
  (Oljemålning) vad kan värdet vara på denna?

  Med vänlig hälsning,
  Leona Mavraj

 26. Mohsen says:

  hej, jag har en olje tavla .tavlan var till kungsfamiljen i iran .men jag vet ingenting om den här tavlan ,det finns signatur och namn på tavlan och stämpel på back sidan .jag kan skicka bild om någon kan hjälpa mig
  tack

 27. Karina says:

  Har en gammal tavla som jag hitta i en gammal kista den är ritad med blyertspenna och signerad med G.W .Hoff skulle vilja veta mer vem han var och om det var hans yrke

 28. Patrik Hellström says:

  Hej!
  Jag har en tavla från Waldemar Lorentzon hemma (125/290).
  Kan det finnas något som helst värde i en sådan ( förstår att det är svårt att svara på då motivet inte syns här) generellt.
  Hälsning
  Pata

 29. peter swahn says:

  hej.jag har en tavla av Yngve gustasson.den heter oviksfjället, och är. femte utgåvan.vad kan den vara värd.

 30. Jenny says:

  Vad händer med värdet på en tavla om man lagar den??

 31. Annica Andersen says:

  hej
  har en stor tavla målad av Jackie “Modesty” Sofronenkov (ursäkta stavningen) som målades innan hon blev erkänd konstnär. Den är dock målad på wellpapp men har en signatur längst ner i höger hörn, tror det står Jackie S -90. Kan den händelsevis ha något värde?
  /Annica

 32. Peter says:

  Har 2 tavlor av en konstnär som heter Iris Andersson, lär vara från småland. Kan ni något om den konstnären eller om det kan finnas något värde i tavlorna. Mvh Peter

 33. Bojan Gullberg says:

  innehar akvarell av CARL ANTON föreställande
  del av Gamla Stan(Stockholm) och slussen.
  Värde?

 34. Hej !
  Har nu läst igenom allt och undrar om ni känner till någon bra runt omkring Helsingborg, som kan vägleda mig vidare.

 35. Rose-Marie says:

  Har en tavla men kan inte se vem som målat den, skulle vilja att någon kunde tala om vem konstnären är. Hur gör jag?
  Mvh Rose-Marie

 36. Margareta Gard Hedander says:

  Jag har en tavla av C J Öfverbeck 142×37 med ram omkring. Föreställande svanar . Två står på marken och tre i luften . Det är skymning och väldigt stämningsfull
  Vad kan den vara värd?
  Hälsningar
  Margareta

 37. göran fredriksson says:

  Vag
  har hänt med min fråga som ställde förut.

 38. göran fredriksson says:

  Har ställt två frågor men får inget svar från er.

 39. göran fredriksson says:

  Verkar vara en ganska oseriös sida det här frågar men får aldrig svar.

 40. göran fredriksson says:

  DeLachard är han känd konstnär eller inte?

 41. Sofia says:

  Hej!

  Vi har en oljemålning på canvas som luktar källare. Den stod tillsammans med andra som varit dåligt förvarade och drog till sig lukten. Finns det något man kan göra för att bli av med lukten? Ättika är ju ofta svaret annars men kanske inte så bra på en tavla

  Tack

 42. Sanne says:

  Har en stor fin tavla som jag fick av min papps Köpt på auktion ingen signatur hur gör man då för att värdera den ? Min far lever ej så kan ej fråga honom

 43. Ulrica says:

  Undrar hur man kan få fram vem konstnären är kan bara tyda förnamnet, var kan man få hjälp kanske via nätet om man fotar?
  Litografi svart vit
  171/250
  Staffan ? -70 -71

 44. krister says:

  Hej!
  Jag har 18 st disneytavlor
  i original kartong
  Undrar vad dom kan vara värda?
  Med vänlig hälsning Krister

 45. Jimmie says:

  Hej!
  Jag har en en oljemålning men kan inte urskilja vad konstnären heter.

 46. Sofia says:

  Hej. Har en större tavla med måsar på kusten. Signerad Holgerson. I mycket bra skick, välbevarad. Äldre. Tror det är akvarell. Påminner om servisen med måsar. Men tror inte det har någon koppling ihop. Tavlan är skånsk tror jag.

 47. Hannu Salovaara says:

  Har tre tavlor som jag skulle vilja veta lite mer vad jag har googlat.Tack M.V.H. Hannu Salovaara

 48. Björn Lundström says:

  Har en tavla, svårt att utläsa året men tror den är gjord 1948. Eventuellt av en konstnär vid namn Hall. Motivet är en stuga vid sjön. Försökt hitta vem som gjort den i flera år. Har en bild på signaturen ifall nån vill att man uploadar.

 49. Mats says:

  Hej!
  Jag har en litet mansporträtt i olja på träpannå. Sannolikt en 1900-talskopia av en 1500-talsmålning, kanske från Italien. Har utan framgång letat på nätet efter uppgifter om originalet. Tacksam för tips om vart jag kan vända mig för hjälp!

 50. Helen says:

  Hej!
  Känner du till nån konstnär 1970-tal med sign e.L
  Stilen på den tavla jag sett påminner lite om Carl Larsson.
  Tacksam för svar

 51. Liselotte Pettersson says:

  Hej!
  Jag har en tavla utav Bengt nordenberg född 1822-1902
  Tavlan heter Andakt…
  Skulle vilja veta om den ev är värd något, och hur kollar man isåfall upp det bäst?

  Mvh Lotta

 52. Claes Gordon says:

  Hej
  Jag har inte tavla som jag ärvt för många år sedan som jag undrar om någon känner till något om.
  Konstnär: Bertil Örjand “Dragsö Karlskrona Skärgård”. Själva målningen är 16,5 cm bred och 14,5 cm hög och med ramen 30 x 28 cm
  Med vänlig hälsning Claes

 53. Rickard Warnebäck says:

  Hej har två tavlor av Bosse kärne är det något värt att värdera ? Med vänlig hälsning,

 54. Britt-Marie Lind says:

  Hej! Jag har en stor tavla, olja på duk tror jag. Signerad Arvid A. Den föreställer en tjädertupp och höna. Den är väldigt lik konstnären Arvid Anderssons verk, även signaturen men han brukar skriva ut hela efternamnet har jag sett. Hur tar man reda på om det är han?

 55. Christer says:

  Har ett tryck på “Bredas kapitulation” är detta värt något????

 56. Ximena says:

  Hej jag har en Zorn tavla , Kål Margit , jag vet att det finn många kopior ute men min tavla har en stämpel som jag kan tyda står något ungefär konstauktionen, nordisk gravyr stockholm , kan det ha någon betydelse?
  Tacksam för svar:)

 57. Gerdi Puschner -Hall says:

  Har en tavla , med Fäbo Jänta
  Den ser hut som Anders Soon hal målad den
  Fast konstnären heter
  E. Halvarsson
  Om deras är något värde i den

 58. Tommy says:

  Hittad några tavlor på vinden tillhörande ett hus vi köpt.

  Bla en tavla signerad s.v 15/14 1901
  Föreställande blommor/bukett.

  Något ni kan tänkas känna igen?

 59. Mats Carlström says:

  Hej
  Har en tavla föreställande en gul tankbil, märkt Shell i en vintrig stadsmiljö, “snöblaffor”.
  Ser ut som ett “barnalster, konstnären får ursäkta.
  Värde, nja, på en masonitskiva kan den inte betinga många kronor. Men jag är nyfiken på vem konstnären är “OT” och kanske lite mer information. Dessutom är jag “gulfapåg” så jag hoppas det finns en liknande med en Gulftankbil och den skulle jag kunna ge en hundring för.
  Men vem är konstnären?
  MVH
  “Gulfapågen”

 60. Jag har en oljemålning på Adolf Hitler
  Målad och signerad av Curt Echtermeyer
  Hur äkthetsintygar man en sådan tavla,har fått avslag från bukowski och Stockholms auktionsbyrå
  pga att dm inte befattar sig med verk från nazityskland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *