Lära sig och förstå konst

Man behöver inte skaffa sig en examen i konshistoria för att förstå sig på konst men som med all annan kultur behöver man konsumera mycket för att få en bra känsla för vad som är bra och inte bra.

Ett bra sätt att snabbt se mycket konst och lära sig om konstnärer, vilka priser de går för etc är att läsa auktionshusens kataloger. Det är ett roligt och intressant sätt att lära sig vad som är “bra” konst. Man börjar då också lära sig konstnärers namn, vad de gör för typ av tavlor och så vidare.

Ett annat bra sätt är förstås att besöka museum och gallerier. Var då inte rädd för att prata med de kunniga inom området, ställ frågor och prata gärna med konstnären i samband med utställningar.

Ett bra sätt att förstå vissa konstarter är att läsa lite konsthistoria för att se vad en viss konst är en reaktion på eller uttryck för. Konst, liksom annan kultur, är ofta en reaktion på en företeelse i samtiden eller ett resultat av en tekniskt framsteg (till exempel bidrog oljefärgerna till att det var lättare att måla utanför sin studio vilket var ett startskott för naturalismen). Det finns sammanfattande och bra böcker inom konsthistoria.

Det kan vara värt att påpeka att det är troligt att din smak kommer att ändras och det ganska snabbt i början. När du börjar komma in i konsten kommer du snabbt att hitta nya nyanser och lära dig vad du tycker om och inte tycker om.

3 Responses to Lära sig och förstå konst

 1. K says:

  Hej! Vilken bra och informativ sida, tack! en fråga bara. Jag vill jättegärna lära mig mer om konst och undrar om du har tips på några bra böcker om konst! De får gärna ha en bredd i innehållet, jag vill skaffa mig en god överblick! :)

  • L says:

   Den bästa för en generell A-Ö-läsning är The Story of Art av Gombrich, men den är inte helt up to date. Art Since 1900 är en massiv bibel, men väldigt god för ströläsning.

 2. Nettan says:

  Hej, jag har köpt ett par litografier av Bengt Olsson. Det är lite “tidigare motiv” och jag tycker hemskt mycket om dem. Ramarna är tidsenliga men jag känner att jag skulle vilja byta någon och ett av motiven har en liten ful fuktskada i ena hörnet. Vad gör det generellt med en litografi/tavla av lite ålder att få ny ram (om än i samma stil som original)? Jag tänker kanske inte främst på värdet utan även allmänt? Man gör bara inte en sådan grej eller? eller?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *