Lära sig och förstå konst

Man behöver inte skaffa sig en examen i konshistoria för att förstå sig på konst men som med all annan kultur behöver man konsumera mycket för att få en bra känsla för vad som är bra och inte bra.

Ett bra sätt att snabbt se mycket konst och lära sig om konstnärer, vilka priser de går för etc är att läsa auktionshusens kataloger. Det är ett roligt och intressant sätt att lära sig vad som är “bra” konst. Man börjar då också lära sig konstnärers namn, vad de gör för typ av tavlor och så vidare.

Ett annat bra sätt är förstås att besöka museum och gallerier. Var då inte rädd för att prata med de kunniga inom området, ställ frågor och prata gärna med konstnären i samband med utställningar.

Ett bra sätt att förstå vissa konstarter är att läsa lite konsthistoria för att se vad en viss konst är en reaktion på eller uttryck för. Konst, liksom annan kultur, är ofta en reaktion på en företeelse i samtiden eller ett resultat av en tekniskt framsteg (till exempel bidrog oljefärgerna till att det var lättare att måla utanför sin studio vilket var ett startskott för naturalismen). Det finns sammanfattande och bra böcker inom konsthistoria.

Det kan vara värt att påpeka att det är troligt att din smak kommer att ändras och det ganska snabbt i början. När du börjar komma in i konsten kommer du snabbt att hitta nya nyanser och lära dig vad du tycker om och inte tycker om.

3 Responses to Lära sig och förstå konst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *