Värdering hos auktionsverk

Ett auktionsverk är inte en värderingskonsult som hjälper dig att värdera en tavla eller annat typ av konstverk men i samband med att man lämnar in en förfrågan om att få sälja sin tavla på auktionsverket så får man ett utropspris som fungerar som värdering.

Det är kostnadsfritt att få sin tavla värderad på detta sätt hos ett auktionsverk, men det är förutsatt att den har en viss kvalitet. Det kan förstås vara svårt att veta om en tavla, eller konstverk, är såpass kvalitativ att den skulle platsa för utauktionering på någon av deras auktioner. Om du inte har någon aning kan du alltid fråga, om de inte anser att den platsar för utauktionering så kommer den inte heller få ett utropspris (och således inte heller bli värderad). Det är i och för sig en värdering i sig och betyder förmodligen att konstverket i bästa fall är värt någon eller några tusenlappar.

Hur gör man?

Värderingen av tavlan sker genom att du skickar in fotona (framsida, baksida och namnteckning) tillsammans med information, som angivet här. Du kan även, om du har möjlighet, ta med dig konstverket till auktionshuset.

Om auktionsverket värderar tavlan så får du ett pris i form av ett utropspris. Det vill säga, vilket pris de skulle ha som utrop om de sålde tavlan på sin auktion. Det är ofta något i underkant på tavlans värde, vilket kan vara lämpligt att veta om du ska sälja den någon annanstans.

Var hittar jag auktionsverken?

Exempel på auktionsverk som värderar och säljer tavlor är:

15 Responses to Värdering hos auktionsverk

 1. Cecilia says:

  Hej, jag undrar bara. Var ligger vinsten hos auktionsverken att sälja tavlor? Alltså får de provision eller betalar man en avgift?

 2. Konstinnehavare says:

  Är det så att de vill att man går vidare och säljer tavlan om man får den värderad på detta sätt? oM man vill behålla den och bara veta dess värde, hur går man då tillväga?

  • KonstUpplysningen says:

   Konstinnehavare: Det kan vara värt att notera att om man lämnar in den till ett auktionsverk så får man alltså ett prisintervall som värdering och som tavlan sedan förväntas säljas kring. Det är alltså inte en fullständig värdering av tavlan och heller inte det bästa sättet att värdera en tavla om man inte ämnar sälja den på auktionen sen (auktionshuset gör ju detta för att de vill sälja konstverket).

   Men, för att svara på din fråga, om du inte vill sälja tavlan efter att ha fått den värderad med detta prisintervall så är helt upp till dig själv. Du kan alltid välja att inte sälja tavlan (såtillvida det inte står något annat i auktionshusets klausuler).

  • Berna says:

   Hej; har en tavla från edmond paulin. Badpalatset el badhuset

 3. Lotta says:

  hej ….

  har ett par tavlor som Mats Hådell gjort ….. jag känner han lite men har ej kontakt med honom idag. Har 5 tavlor som han gjorde i början av hans karriär otroligt fina ….jag undrar nu hur man får dom värderade hur jag ska gå till väga ….jag vet att han sålt för ett relativt bra pris redan i början på 90-talet.

 4. E Harring says:

  All 4 L. Sparre
  Ljugarn 1920. Original.

  • KonstUpplysningen says:

   Jag antar att du vill ha detta konstverk värderat men det är inte vad vi gör här på KonstUpplysningen. Vi försöker hjälpa till att ni ska få den information som hjälper er att veta var ni ska värdera era konstverk, inte ge specifika konstverk en värdering.

 5. Linda says:

  Hej! Jag har några funderingar. Jag har ärvt min farfars tavlor, vilket är ganska många. En stor tavla som han har gjort, 3 gånger 5 meter, hänger till allmän beskådan på ett känt ställe mitt i Stockholm. Den såldes av min pappa på 80-talet för ett 5-siffrigt belopp. Farfar var känd för några visböcker som han gav ut på 30 – 40-talet.

  ÄNDÅ såldes några av hans tavlor på ett auktionsverk förra året för en struntsumma. Då var hans efternamn felstavat. Vad jag vill komma till är att jag inte alls litar på auktionsverkens värderingsmän – jag har värderat tavlorna själv och säljer av dem efterhand.

  • KonstUpplysningen says:

   Det är en mycket bra synpunkt du kommer med. I vissa (många?) fall kan nog auktionsverkens värderingsmän ha sämre insyn i konstverkens äkta värde än en själv, om man besitter stor kunskap om konstnären.

 6. nader says:

  Hej har jag några hand knuttena persiska Naim tavlor med ram som är uppköpta på en aktion i USA.kan ni hjälpa mig att sälja de på era aktioner mvh nader
  tel ********* (edit: Telefonnummer borttaget av KonstUpplysningen.se)

 7. Kjell Bjäreboeg says:

  Ja har en tavla av Edvard munch som heter Madonna vad kan den vara värd
  Lite intresserad av värdet

 8. Kent Fransson says:

  Har en fråga jag har kommit över en bild eller målad av tändstickspojken med det är en flicka av Nerman
  Mvh Kent

 9. Maria Lundin says:

  Har en äkta tavla simonet Baudoin Rodret Colas Pierre Antonin Boudoin etsning 1700 talet fint skick.vad har den för värde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *