Värdering hos auktionsverk

Ett auktionsverk är inte en värderingskonsult som hjälper dig att värdera en tavla eller annat typ av konstverk men i samband med att man lämnar in en förfrågan om att få sälja sin tavla på auktionsverket så får man ett utropspris som fungerar som värdering.

Det är kostnadsfritt att få sin tavla värderad på detta sätt hos ett auktionsverk, men det är förutsatt att den har en viss kvalitet. Det kan förstås vara svårt att veta om en tavla, eller konstverk, är såpass kvalitativ att den skulle platsa för utauktionering på någon av deras auktioner. Om du inte har någon aning kan du alltid fråga, om de inte anser att den platsar för utauktionering så kommer den inte heller få ett utropspris (och således inte heller bli värderad). Det är i och för sig en värdering i sig och betyder förmodligen att konstverket i bästa fall är värt någon eller några tusenlappar.

Hur gör man?

Värderingen av tavlan sker genom att du skickar in fotona (framsida, baksida och namnteckning) tillsammans med information, som angivet här. Du kan även, om du har möjlighet, ta med dig konstverket till auktionshuset.

Om auktionsverket värderar tavlan så får du ett pris i form av ett utropspris. Det vill säga, vilket pris de skulle ha som utrop om de sålde tavlan på sin auktion. Det är ofta något i underkant på tavlans värde, vilket kan vara lämpligt att veta om du ska sälja den någon annanstans.

Var hittar jag auktionsverken?

Exempel på auktionsverk som värderar och säljer tavlor är:

15 Responses to Värdering hos auktionsverk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *