Hur kan en tavla som ser ut att vara gjord av en treåring vara värd miljoner?

En inte helt irrelevant fråga när man “inte förstår sig på konst” är hur ett konstverk som påminner starkt om vad ens treåring gör på dagis kan gå för miljoner på auktion. Detsamma gäller modern konst där ett rakt streck på en vit duk kan gå för motsvarande summor.

Det är förstås lätt att tycka att en välmålad tavla som är, rent tekniskt, välgjord borde vara dyr. Det är dock inte speciellt svårt numera att kopiera ett motiv eller att måla av ett motiv och få det att se naturtroget ut. På samma sätt som att det nuförtiden inte är speciellt svårt att filma med hög kvalitet på bilden så säger det ganska lite om det finns något värde i den film som skapas.

Eftersom så många kan måla bra så ställer det högre krav på att kommunicera något med sin konst, att framhäva vissa aspekter, kommunicera andra aspekter mer subtilt och att få mottagaren att se på motivet ur konstnärens perspektiv.

Riktigt bra konst lyckas med att dra nya gränser och experimentera och se hur långt man kan gå på ett sätt som når konsumenten men som också tvingar konsumenten att omvärdera och se världen på ett nytt sätt. Man kan också behöva nå en viss mognadsnivå i sitt betraktande av konst för att kunna uppskatta dessa subtiliteter och för att uppskatta nytänkandet.

Ju mer konst man ser på desto fler nyanser ser man i konsten och man ser då också när en konstnär bara gör lättsmält och relativt substanslös konst. Ju mer involverad och påläst man är, desto tydligare blir också ens smak.

En konstnär som tex målar en abstrakt tavla som bara ser ut som kludd kanske till exempel vill göra allt otydligt för att istället belysa en annan, viktigare aspekt i ett motiv. Man behåller det som är intressant och gör resten obetydligt. Det finns alltså en medveten tanke bakom “kluddet” och med det följer också att konstnären kan repetera detta igen och igen.

Det svåra är alltså inte att kopiera eller att måla, det svåra är att göra något nytt, något intressant och att därtill lyckas förmedla detta.

Abstrakt konst kan, än en gång, liknas vid nyskapande musik eller film. Punken sågs av många som oväsen av personer som knappt kunde betraktas som musiker, när denna musikstil kom. Idag är den dock ett etablerat kulturuttryck som uppskattas av många, men därtill fortfarande avskys av många andra. Musiken uppskattas lika mycket av punkfantaster som en välskolad operasångare (som rent musikaliskt är mer skicklig) uppskattas av andra.

9 Responses to Hur kan en tavla som ser ut att vara gjord av en treåring vara värd miljoner?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *