Hur kan en tavla som ser ut att vara gjord av en treåring vara värd miljoner?

En inte helt irrelevant fråga när man “inte förstår sig på konst” är hur ett konstverk som påminner starkt om vad ens treåring gör på dagis kan gå för miljoner på auktion. Detsamma gäller modern konst där ett rakt streck på en vit duk kan gå för motsvarande summor.

Det är förstås lätt att tycka att en välmålad tavla som är, rent tekniskt, välgjord borde vara dyr. Det är dock inte speciellt svårt numera att kopiera ett motiv eller att måla av ett motiv och få det att se naturtroget ut. På samma sätt som att det nuförtiden inte är speciellt svårt att filma med hög kvalitet på bilden så säger det ganska lite om det finns något värde i den film som skapas.

Eftersom så många kan måla bra så ställer det högre krav på att kommunicera något med sin konst, att framhäva vissa aspekter, kommunicera andra aspekter mer subtilt och att få mottagaren att se på motivet ur konstnärens perspektiv.

Riktigt bra konst lyckas med att dra nya gränser och experimentera och se hur långt man kan gå på ett sätt som når konsumenten men som också tvingar konsumenten att omvärdera och se världen på ett nytt sätt. Man kan också behöva nå en viss mognadsnivå i sitt betraktande av konst för att kunna uppskatta dessa subtiliteter och för att uppskatta nytänkandet.

Ju mer konst man ser på desto fler nyanser ser man i konsten och man ser då också när en konstnär bara gör lättsmält och relativt substanslös konst. Ju mer involverad och påläst man är, desto tydligare blir också ens smak.

En konstnär som tex målar en abstrakt tavla som bara ser ut som kludd kanske till exempel vill göra allt otydligt för att istället belysa en annan, viktigare aspekt i ett motiv. Man behåller det som är intressant och gör resten obetydligt. Det finns alltså en medveten tanke bakom “kluddet” och med det följer också att konstnären kan repetera detta igen och igen.

Det svåra är alltså inte att kopiera eller att måla, det svåra är att göra något nytt, något intressant och att därtill lyckas förmedla detta.

Abstrakt konst kan, än en gång, liknas vid nyskapande musik eller film. Punken sågs av många som oväsen av personer som knappt kunde betraktas som musiker, när denna musikstil kom. Idag är den dock ett etablerat kulturuttryck som uppskattas av många, men därtill fortfarande avskys av många andra. Musiken uppskattas lika mycket av punkfantaster som en välskolad operasångare (som rent musikaliskt är mer skicklig) uppskattas av andra.

9 Responses to Hur kan en tavla som ser ut att vara gjord av en treåring vara värd miljoner?

 1. Astrid says:

  Jag tycker att konst får en helt annan mening ju mer man vet om konstnären och vad han/hon vill förmedla! Sedan kan en tavla med 4 streck på vara hur spännande och intressant som helst!

 2. Göran Andersson says:

  Har tekniken som använts när tavlan målades någon betydelse för tavlans värde? Är tex oljemålningar mer värda än akvareller, rent generellt? Det känns ju som att oljemålningar borde vara mer värda…

  • S.E says:

   Bland det mest tekniskt svåra du kan måla är akvarell. Många tänker att akvarell är “lätt” bara för att det ser så skirt ut men bakom en bra akvarell ligger mycket kunskap om tekniken och övning.

 3. Eva says:

  “Ju mer konst man ser på desto fler nyanser ser man i konsten…”. Kan ni ge exempel på vad sådana nyanser skulle kunna vara?

  • KonstUpplysningen says:

   Eva: Med det syftar vi på att man ser på konsten ur ett djupare perspektiv. Man kan jämföra med andra kulturuttryck som till exempel film. En bra film kan roa många men det kan finnas budskap som man bara snappar upp om man verkligen fokuserar på detaljer och subtexter som gör upplevelsen av filmen än större. Alternativt kan en film låta tittaren bedöma vad som sker på filmduken snarare än att “skriva det på näsan”. Bra kulturuttryck, även i konsten, erbjuder dessa nyanser/djup.

 4. Anne Udo says:

  Hej. Har köpt några tavlor av M Pyk. Måste man ha sk följerättsbrev för att kunna sälja dem senare med vinst? Tänker på mina barn när jag en gång är borta.

 5. Kagge says:

  Det beror på auktionsfusk av annonyma köpare och “the greater fool theory”. Konst, är precis som dans, musik och mat, det finns rätt och fel. Dans kan vara graciös eller slarvig, musik kan vara harmonisk eller disharmonisk och mat är god eller äcklig.

  Konst är vacker eller ful. Det finns rätt och fel och det är dags att börja segmentera bland denna ofta mycket vedervärdiga moderna konst som degenererar vår kultur.

 6. anonym says:

  Hej
  Har en Tavla Stilleben som är målad av Henri Matisse kan den vara äkta och om det är kopia finns det något värde i så fall.En liten Ram och Bild Namnet är skrivit i maskin tror jag vilken år kan det vara.
  MVH

 7. Kim says:

  Hej, vet ni nånting om akvarell EÖTVÖS, Jo’zsef ?
  Pris för köper och sälja ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *