Undvik att bli lurad

Eftersom konst är så svårvärderad och det därtilll finns så otroligt många konstnärer så är det förstås lätt att förlita sig på vad en gallerist eller konsthandlare säger. Man ska dock dra öronen åt sig om man hör fraser som “Den här konstnären kommer bli berömd” eller att “tavlan kommer att stiga i värde“. Om så är fallet, varför behåller då inte galleristen konsten själv?

Det finns olika sätt man kan bli lurad att betala för mycket för konstverk, men också bra sätt att säkerställa att du inte blir lurad.

Beroende på vilken prisklass man köper konst i så finns det vanligare och mer ovanliga sätt som är mer eller mindre olagliga och/eller omoraliska. Läs specifikt om förfalskningar och fusket med grafiska blad.

Köp konst på auktionshus

Om man köper konst på auktionshus så har man alltid ett skydd mot förfalskningar. Eftersom konstverken säljs offentligt gentemot  flera köpare så är det också troligare att tavlan säljs till “marknadspris”.

Om en tavla visar sig vara en förfalskning så kan man dessutom reklamera tavlan, något man oftast inte kan göra om man köper den från en gallerist eller liknande.

Denna säkerhet får du dock betala för som köpare i form av en provision på inköpspriset.

Köp inte konst på turistorter

Även om man kanske inte köper dyr konst på turistorter bör man ändå vara försiktig när man köper grafiska tryck. Framförallt om tavlan är inglasad så kan det bli en obehaglig överraskning när man kommer hem och ser att det bara är en affisch, vilket är en populär bluff och som kan vara svårt att se på plats.

2 Responses to Undvik att bli lurad

  1. Lotta says:

    Hej konstupplysningen. Har ni några bra tips på enkla knep för att själv som köpare kunna avgöra om tavlan man tittar på är ett original eller en förfalskning? Finns det några sådana knep, i alla fall för tavlor av kända konstnärer?

  2. Claes says:

    Hur stor är provisionen på en tavla köpt på auktionshus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *