Hur vet man om en konstnär är bra?

Om man inte är en erfaren konstbedömare kan det vara svårt att veta om en konstnär är “bra”. Ett sätt att undersöka en konstnär och som om han eller hon är bra, är att se på personens meritlista och se vilka utställningar dennes konst varit med på.

En bra konstnär som gör bra konst hamnar förstås oftare på mer prestigefyllda gallerier och museum och får stor geografisk spridning. En lite sämre konstnär får på motsvarande sätt, mindre geografisk spridning och kanske mestadels mest haft utställningar på bibliotek, lokala gallerier etc.

När du undersöker konstnärens meritlista ska du också hålla utkik efter på vilken plats konstnären haft utställningar.  De ska vara specificerade med utställningsplats (tex vilket museum), plats och år. Just utställningsplats är av vikt då man lätt kan få sin meritlista att se mycket bättre ut av att ställa ut i New York, men då på ett litet galleri som egentligen inte ger någon kvalitetsstämpel egentligen. Består meritlistan bara av stad och år ska du dra örona åt dig.

Generellt sätt är det mer av en kvalitetsstämpel att en konstnär ställt ut på museum. Det bör förstås påpekas att detta är generella och relativt grova mått på en konstnärs kvalitet, det finns ett otal exempel på konstnärer som inte varit speciellt väl mottagna av sin egen tid för att sedan bli världskända efter sin död, exempelvis Vincent van Gogh.

Bra inte nödvändigtvis samma sak som känd, och vice versa

När man ska köpa eller sälja konst ställs man ofta inför frågan vad som är en “bra” konstnär eller om konstnären är “välkänd” eller “populär”. Detta eftersom det påverkar hur lätt det är att sälja konstverket samt hur mycket man kan tänkas få för tavlan.

Om man är helt okunnig inom konsten så kan det förstås vara svårt att veta om en konstnär är “bra”, “välkänd” eller “populär”.  Det behöver inte nödvändigtvis vara samma sak.

En bra konstnär kan göra bra konst som inte blir känd, på samma sätt som en bra musiker som inte riktigt slår igenom. På motsatt sätt kan även en konstnär bli populär och välkänd utan att egentligen göra speciellt “bra konst”.

Ett sätt att undersöka om en konstnär är “populär” eller “välkänd” är att fråga din omgivning om de känner till konstnären. Ett annat sätt kan vara att googla konstnären och se hur många träffar man får. Ett tredje sätt, det bästa, kan vara att fråga hos ett lokalt galleri.

55 Responses to Hur vet man om en konstnär är bra?

 1. Ludde A says:

  Finns det något motiv som är värt mer, generellt sätt? T.ex. porträtt, detaljerat målad natur, tavlor på djur etc? Eller beror det på vilken typ av konstnär det är?

 2. Fröken funderar says:

  Roligt att man får fråga för jag har funderat lite på saker som dessa. Finns det vissa saker som väger upp mer än andra när det gäller om konstnären är “Bra”? Vissa speciella utställningar, ställt ut i vissa länder/städer etc.?

 3. Anna J says:

  Jag har en tavla av någon jag ej känner till. Det står TK Skog eller TH Skog. Vem är detta och vad ligger dom på i pris?

  • KonstUpplysningen says:

   Vi känner tyvärr inte heller till denna konstnär och kan efter viss research inte hitta någon information om honom heller, tyvärr.

  • Mattias says:

   Om det står TH Skog, eller kanske Theddy Skog, är bilden troligtvis gjort av konstnären Jean Skoglund som arbetade under pseudonymet Theddy Skog.
   Är det ett stockholmsmotiv i mer realistisk/romantisk stil så är tyvärr tavlan bara värd någon hundring.
   Jean Skoglund var under sina tidiga år en djärv modernist, men övergav detta för att måla mer “säljbara” realistiska/romantiska stockholmsmotiv. Hans tidiga verk säljs idag för stora belopp medan stockholmsmotiven säljs för mindre än vad ramen är värd.

   Se diskussion:
   http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/180/349896.html

 4. Jenny says:

  När man investerar i konst tycker jag ändå att man i första hand ska gå efter “bra” i benämningen vad man själv tycker är fint och “bra”. Det är ju ändå på din vägg talvan ska hänga och det estetiska måste väl ändå få gå i första hand tycker jag!

  • KonstUpplysningen says:

   Det stämmer absolut! Det man bör tänka på är dock att om man en dag vill sälja tavlan, att man inte betalar mer än den är värd ur en marknadssynpunkt. Om man köper en tavla för 10 000 kr som man älskar så är det ju helt klart värt det. Men tavlan kanske bara går att sälja för 5 000 kr den dag man sen väljer att sälja den.

 5. lisa lampert says:

  Jag har en äldre tavla som är en oljemålning av en norrländsk konstnär som heter Bert Jonsson
  På tavlan står texten …och lomen ropar
  Tavlan kan vara från 1900-1960 Vad kan den ha för värde?
  Lever konstnären än?

 6. Jerry says:

  Hej. vi är ett par som tillfälligt bor och arbetar i Ukraina. nyligen har vi börjat köpa lite tavlor men går mest på vad vi gillar. Det finns dock en Mängder av duktiga målare här och det är svårt att avgöra vad som är bra eller inte, särskilt för oss som är amatörer.
  Vi köpte nyligen en tacla av Valentina Kozyar som vi gillar. Följer man er rekomendation om utställningar och sådant så kan det vara intressant för framtiden kanske. Men eftersom det är Ukrainska målare…?? Är det någon ide att bry sig om det som en investering eller ska man bara se det som affectionsvärde.

  • KonstUpplysningen says:

   Tack för din fråga. Med den enorma mängd konstnärer som finns världen över är det förstås snudd på omöjligt att veta hur mycket en eller en annan (okänd) konstnär är värd. Generellt gäller dock att en konstnär oftast är värd mest där denne är mest känd (i ert fall i Ukraina alltså) så bli inte förvånad om ni inte kan sälja en tavla för lika mycket hemma i Sverige istället. Vår starka rekommendation, innan ni verkligen satt er in i den ukrainska konstvärlden, är att köpa tavlorna för affektionsvärdet. Gillar ni en tavla extremt mycket är det värt att lägga ner pengar på den, men det innebär kanske inte att ni kan sälja den för motsvarande summa sen.

 7. Rebecca says:

  Hej!!

  Jag har en tavla med älgar som är målad av Olle Ström 1919, är detta någon tavla som kan vara till någons intresse??
  Har väldigt svårt att hitta någon sida där jag kan hitta svenska konstnärer.

  Tack för svar

 8. carin says:

  Hej min kompis har en tavla förestälande två män i en eka med solnedgång konstnären heter Auiilt eller något sådant.
  hur hittar man vem den konstnären är? Denna konstnär är för mig helt okänd, kan tavlan ha värde tror ni?tack på förhand.

  • KonstUpplysningen says:

   Jag kan inte hitta något om Auiilt eller liknande stavningar men ett bra sätt att börja är att googla en konstnär och se vad man kan hitta. Mycket information om konstnärerna finns på webben.

   Att en konstnär inte finns omnämnd på webben kan vara en indikation på att konstnären inte är speciellt känd och att tavlan således är mindre värd.

   Det är förstås omöjligt att värdera en tavla utifrån det du beskriver men om man ska säga något så låter detta som ett ganska klassiskt motiv för “torgkonst”, dvs den typer av tavlor man kan köpa på gator och torg och som målas snabbt av populära motiv.

   Det enda sättet att veta är dock att få tavlan värderad, följ de instruktioner vi skrivit om.

 9. Filip says:

  Hej, jag har en tavla från Ove Jepsen. Är detta en känd konstnär?

  Tack på förhand
  Vänliga hälsningar Filip

 10. marcela says:

  hej har en fråga hittade en tavla hemma hos min moster som gått bort den har en stämpel och namtäckning bak. Kan inte läsa vad det står. Finns det ngnstans man kan skicka in ett kort och ngn kan säga mig vem som skapat denna målning osv. Om ni kan återkomma med svar vore jag tacksam obs om ni skriver till detta mail skriv marcela på ämnesfältet för mailen är lånad så dom ger mig den, mvh Marcela

  • KonstUpplysningen says:

   Mig veterligen finns ingen sådan tjänst på nätet men du kan prova att googla “who is this artist” så hittar du en del forum där andra frågat motsvarande saker med varierande resultat.

 11. Rebecca Andersson says:

  Hej!!

  Jag har en tavla med älgar som är målad av Olle Ström 1919, är detta någon tavla som kan vara till någons intresse??
  Har väldigt svårt att hitta någon sida där jag kan hitta svenska konstnärer.

  Tack för svar

 12. Teemu says:

  Hej jag har köpt en tavla nyligen med sjö och skog utsikt ner till höger står de A.Nygren 1918 typ oljemålad med trä guld ram runt

 13. Roger Johansson says:

  Hej
  Jag har en oljemålning med signaturen:
  ALEXANDER RHODIN -Z8 ( kan vara 28)
  Min fråga är om denne konstnär har någonting med Brazil jack att göra. Behöver den försäkras?
  Tack på förhand

  • Olof Rhodin says:

   Min far signerade sina tavlor Rhodin eller A. Rhodin.
   Om tavlan är signerad Alexander Rhodin är det nog fel. Min far hette Alessandro. Men det stämmer att Alessandros far och min farfar hade ett artistnamn: “BrazilJack”. Men om du postar en bild på tavlan kan jag nog säga om det är min far som målat den.
   Vänligen
   Olof Rhodin

 14. Moni says:

  Hej jag har köpt en tavla från loppis det är michelangelo of man. Den är målad direkt på duken. Har kollat i Google på detaljer om den är som den äkta. Den har precis samma detaljer. Och ser väldigt gammal ut då färgen är sprucken. Syns mest i ljuset. Men det konstiga är att det finns ingen skriven signatur, utan mer som en data text på satt. Där står det, michelangelo creation of man Mio. Undrar då ifall det kan vara en kopia?

  • KonstUpplysningen says:

   Det är mycket, mycket troligt att detta INTE är ett original av Michelangelo, tex så var Michelangelo inte engelsman (titeln är ju skriven på engelska). Det finns miljontals varianter av denna målning på alla sorters material och du har kommit över någon av dessa.

 15. Felix says:

  Seriöst… “Bra konst”? Det spelar ingen roll att ni sätter citatationstecken på, det är ju en omöjlig sak att kalla nåt som är helt och totalt subjektivt, som hur man uppfattar konst, som bra eller dåligt. Gäller allt som är subjektivt, dvs alla konstformer bl. a.

  Förstår man inte det tror jag man har svårt att förstå konst.

  Det är ju bara titta på all konst som av sin samtid uppfattades som skräp och nu anses jättefint. Van Gogh är väl ett bra exempel på detta om jag inte missuppfattat helt.

  Och alla som tror att man kan läsa sig till “bra smak” (också helt omöjligt att definiera), glöm det och gå på känsla, det är väl därför man köper konst?

  Ni kommer inte hitta michaelangelo på loppis. Tyvärr.

  Jag vet att detta var ett ganska drygt inlägg men jag kunde inte hålla mig.

  Önskar alla en härlig sommar.

  Peace!

  • KonstUpplysningen says:

   Felix,

   Du för fram många bra poänger och jag tror inte din syn på konst skiljer sig nämnvärt från vår heller.

   Alla konstformer bedöms subjektivt och det är alltid kontroversiellt att bedöma en konstyttring som “bättre” än andra eller om någon är bättre än någon annan. Det må vara en i grunden felaktig fråga men också en fråga som många ställer sig. Vår tanke bakom denna artikel är att försöka svara på hur många som arbetat mycket med konst, skulle svara på det.

   Även inom annat kulturskapande försöker man ofta bedöma vad som är bäst (sångtävlingar, bokrecensioner, filmutmärkelser etc) vilket av samma anledning är lika svårt och kanske också fel.

   Kreativa verk kan ses utifrån just hur kreativa, nytänkande och djuplodande de är. Om de når in i djupet hos betraktaren (eller åhöraren). När någon försöker efterapa något som gjorts tusen gånger tidigare, tex för att tjäna lätta pengar så anser i alla fall jag att det kan bedömas som ett sämre kreativt verk än någon som lagt ner sin själ och tankeverksamhet till att försöka säga något med sitt verk.

   Just svårbedömdheten i vad som är “bra” (sällan har väl citationstecken varit mer användbara) konst skapar ju också den dynamik och de diskussionsmöjligheter som sysselsätter allt från konstexperter till gemena man.

   Slutligen, att “läsa sig till bra smak” handlar inte så mycket om att läsa sig till vad som är bra eller inte. Det handlar mycket om att se mycket konst. Genom att se tusentals och åter tusentals konstverk lär man sig att se när något är nytänkande, eller bara efterapande.

   Tack för en spännande kommentar och ett friskt bidrag till diskussionen!

 16. Anders Moln says:

  Vad hittar ni om Lina Josefsson? Hon är en ung tjej från Sverige. Vet att hon inte gjort mycket men skulle ni säga att det är en bra investering att inhandla en tavla från Lina? Tack för bra sida.

 17. Håkan says:

  Hej har en tavla av E O Stövling. blyerts teckning av en varg eller hund, mycket bra tecknat! är det nån känd konstnär och finns det nått värde i den?

 18. carola says:

  Hej! Har en tavla som är signerad Wood.
  Tavlan är 41*33 cm.
  På baksidan står det på ena “lappen”, Becker pannå HS-G
  F6, och på den andra, A*B*WILH*BECKER Kontrollerat konstnärs material.
  Tavlan är målad på någon slags ply wood skiva.
  Svårt att beskriva vad den föreställer, men den är “färgstark”.Föremålen på tavlan ser ut som en flaska, en blomma, ett par ben som har fötterna i något slags “vatten kar”, ett kors, ett slags huvud med en avlång kropp med massa “ben”.
  Någon som vet något om denna tavla/konstnär?

 19. Monica says:

  Hej.
  Jag har en tavla
  W. Muller Holland med motiv älg.
  Någon som vet historia bakom denna?

  • roger says:

   hej s
   har du fått något svar på frågan din om W Muller tavlan din ,, jag har också en tavla av M Muller med älg motiv ,,hoppas på svar från dig om du hittat nå intressant om denna konstnär

 20. Maria says:

  Hej!
  Jag köpte en etsning av en Harald Sallberg numrerad 139/310. Efter några veckor såg jag att en till exakt likadan etsning av samma konstnär med samma numrering 139/310 såldes på auktion. Ska det vara så eller är det konstigt?
  MVH Maria.

  • KonstUpplysningen says:

   Det låter mycket konstigt. Antingen är det något som skiljer konstverken åt (eller att det är en missuppfattning), som kanske inte ter sig uppenbart, eller så rör det sig om en mindre skandal. Det är dock mycket troligare att det rör sig om det förstnämnda.

 21. Pauline says:

  Hej vi har hittat en tavla på vår vind som är ett motiv av visby. Signerat J Faderlin 50 vem är detta?

 22. Mia says:

  Jag har en tavla med elefanter som gråter och den främsta elefanten bär på en död kvinna. Detta är en svensk konstnär. Signaturen är en ring med ett upp och nervänt V samt under står det VI (vet ej om det ska tolkas som bokstäver eller romerska siffror). Vet ni vem konstnären är? Tror det är en nutida svensk konstnär.

  Tack på förhand!

 23. Jocke says:

  Söker efter en konstnär från Turkiet som idag inte lever men tror namnet är Feridun Dura eller Duna. hittar inget på nätet.

 24. denise says:

  Hej! Jag har en tavla med signaturen G.sveen 71. Vill gärna veta om den har något värde. Kan ni hjälpa mig? Maila mig gärna. denisenordstrand@hotmail.com

 25. Mikael says:

  Någon som har hört sett om någon konstnär vid namnet T.h Ahlström står årtal 18?? Någonting.

 26. Christoffer says:

  Hej.
  Har en tavla på vägen hemma där min farfar är avmålad på hotell portalen i jönköping.
  Signaturen är A.finn.
  Vet ni något om denna konstnären? Fullständigt namn, vad han gjorde för konst mm.
  Mvh christoffer

 27. peter says:

  jiene kisow står det som namn på en tavla jag har en cafe bild, mamma från san francisco avenyn göteborg 1987 …. jag vet inget om den värde eller nått jag gillar bilden

 28. Peter says:

  Hej

  Tänkte höra om det är någon som känner igen signaturen
  Grimmp

  Har en stor oljemålning av denna konstnär men kan inte hitta någon med denna sig

 29. Kevin says:

  Hej har en tavla som jag fick av en miljonär men jag vet inte hur jag ska tyda signeringen

  • bengt fäldt says:

   Det ore väl lämpligast att fråga om tavlans ursprung. Typ ålder o konstnär. Alt. ta ett foto på signaturen och skicka till olika auktionshus och andra med konstkännedom.

 30. Emelie says:

  Hej! Någon som vet något om en polsk konstnär som heter Magdalena Zawadzka? Köpte nämligen en tavla av henne på en auktion idag. Tack på förhand!

 31. Linda says:

  Hej,
  jag har en tavla i akvarell hemma med signaturen H. Wahlberg. Jag har ingen aning om hur jag ska veta om den är äkta eller vem/vilken av alla H Wahlbergare som är konstnären. Den med det namnet som jag får upp när jag googlar målade mest i olja om jag förstår, så det borde vara någon annan. Hur kan jag ta reda på äkthet och konstnär?
  Vänligen Linda

 32. Mari says:

  Har ett antal macklingar av en konstnär var underskrift jag ej kan tyda. Det är mycket kroppar färger omslingrande . Bane R eller Barre R el Bano R. Vill skicka en bild! Men vet ej hur?

 33. Marie Björn says:

  Hej! Jag har en tavla av hans hampe svanberg. Baksidan står det att han har varit västanåfallet viksjö med blyerts penna plus hans namn 1953. Bilden är i från forsen. Hans signa tur finns på fram sidan H A M P E .fin det nogot intresse av hans konst idag?

 34. Hej!
  Jag tycker att man ska köpa den konst man blir kär i. När man ser en tavla och kan känna hur den pratar med dig. När du hittar något eget i tavlan och känner att den påverkar dig på ett bra sätt. Det är det största värde du kan ha i en tavla.
  :)
  /Cathrine Öberg
  http://www.cathrineoberg.com

 35. Maria says:

  Hej!
  Jag är nybörjare som konstnär men har sålt en del och fått beställningar. Nu vill jag nå ut och få en bredare kundkrets, hur lyckas jag bäst med detta?
  Tack på förhand!

 36. Irene Nordin says:

  Hej,
  Har en tavla av Theddy Skog där han har skrivit under sin signatur Original
  Är det något han gjorde på replika tavlor eller kan jag ha ett original ?

 37. Emma forslund says:

  Jag har en tavla signerad Theddy skog (vet att hans fullständiga namn är Jean Fredrik Theodor Skoglund 1908-1948. Men jag undrar vilket år han kan ha målat min tavla med motivet Ragvaldsgatan (inte i färg) och hur mycket ni tror den är värd (har hört 800-1200 kr med original ram) tack på förhand

 38. Lena says:

  Undrar över en konstnär Dubois. Utländsk

 39. göran frdriksson says:

  Har en tavla målad av en franman DeLachard från 58-59, kan den vara värd något
  Har lite svårt att läsa årtalet.

 40. Ted says:

  Har en teckning av ebbe fog bilden är fornhemmet i Örnsköldsvik i färg inramad glas står inte något årtal den är inte numrerad det står bara i vänster nedre hörn EBBE FOG Tacksam för svar med ev. Pris
  Brgds/ted

 41. Britt-Marie says:

  Hej har en tavla av E O Stövling. blyerts teckning av en varg, mycket bra tecknat! är det nån känd konstnär och finns det nått värde i den?
  Med vänlig hälsning
  B-M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *