Sälja via traditionellt auktionsverk

Om du fått tavlan värderad via auktion står det förstås nära tillhands att sälja tavlan via auktion också. Beroende på tavlans kvalitet så kan den hamna på olika typer av auktioner: kvalitetsauktion (oftast höst och vår), månadsauktion, veckoauktion etc.

När du skickar in dina foton för värdering och försäljning, passa då även på att fråga vid vilken typ av auktion, och när, tavlan då eventuellt skulle säljas. Vilken auktion konstverket hamnar på har att göra med kvaliteten på konstverket (ju dyrare desto större auktion gäller generellt).

Det är dock skillnad på vad man kan sälja på de stora auktionshusen i storstäderna och vad man kan sälja på mindre auktioner som man kan hitta på mindre orter. De stora auktionshusen i storstäderna har fler besökare, fler som bjuder på konstverken och får således oftast bäst betalt. Det betyder dock att det är något lättare att få sitt konstverk sålt på ett mindre auktionshus.

Viktigt gällande utropspriser och bevakningspriser

När man säljer en tavla på auktion så anges ett så kallat utropspris. Det är alltså vad man vid auktionen startar vid. Det går dock att lägga bud under detta utropspris och rent krasst kan man lägga vilket bud man vill och få den för detta bud. Skyddet mot detta kallas bevakningspris och är ett absolut måste att ange. Det sätter en undre gräns för vad man kan tänka sig att sälja tavlan för.

Exempelvis kanske du har en tavla som rimligtvis är värd 70 000 kr. Utropspriset kanske då hamnar på 55 000 – 60 000 kr. Med tanke på hur angelägen du är att sälja tavlan kan du då sätta ett bevakningspris på 40 000 kr. Om någon lägger ett bud på 30 000 kr kommer då inte tavlan att säljas.

Fördelar och nackdelar

Nackdelen med att sälja på auktion är att det går långsamt. Man kan behöva vänta länge på auktionen där den ska säljas. En annan nackdel är att man inte vet vad slutpriset blir eller ens om den blir såld.

Fördelen med att sälja på auktion är att man kan få  betalt och därtill förmodligen få sin tavla såld till marknadsvärde.

Vad kostar det att sälja på auktion?

Priset du betalar för att sälja en tavla på auktion är en viss provision (någon procent) på försäljningssumman. Värt att notera är att även köparen betalar en viss provision. Om du säljer en dyrare tavla kan det vara värt att förhandla om försäljningsprovisionen, då det kan ge viss prestige åt auktionsverket att konstverket får vara en del av deras försäljningsutbud.

Vilken typ av konst ska man sälja på auktion?

Att sälja konst på auktion rekommenderas för lite dyrare konstverk av högre kvalitet.

5 Responses to Sälja via traditionellt auktionsverk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *