Värdering på ett galleri

Det är egentligen inte att rekommendera att försöka få din tavla värderad hos ett galleri men i vissa fall kan det fungera. Det är få, om några, gallerister som utannonserar en sådan tjänst och om de görs så görs de förmodligen av god vilja och kostnadsfritt. Eftersom galleristen således inte har något att vinna på det, annat än goodwill, så kan du heller inte räkna med att han eller hon kan, eller vill, hjälpa dig.

Du har dock störst möjlighet att lyckas med det om du hittar ett konstgalleri där konstnären, som gjort konstverket du vill värdera, har ställts ut. Det betyder med största sannolikhet att galleristen har god kunskap om konstnärens verk och kan således ganska enkelt värdera ditt konstverk och ju enklare det är för galleristen, desto större sannolikhet är det att du får hjälp.

Om du har en kvalitativ tavla som du vill sälja så kan det också öka dina chanser att du kan få tavlan värderad. Självklart kommer galleristen då ge dig ett pris som är lite lägre så att denne kan sälja konstverket till en kund för ett högre pris.

6 Responses to Värdering på ett galleri

 1. MonaLisa says:

  Är gallerier intresserade av utlåning av tavlor för utställning, eller är de bara intresserade av tavlor till salu? Jag tycker de är lite synd att mina vackra tavlor jag har hemma inte får ses av andra!

 2. Erfaren på området says:

  Om man vill vara säker på att få en riktig värdering av sitt verk innan försäljning rekommenderar jag att få tavlan värderad av ett par olika, oberoende personer. Bättre att betala lite extra för det än att riskera att bli lurad, särskilt om det gäller stora pengar.

  • KonstUpplysningen says:

   Jo, det stämmer. Sen är det ju förstås en fråga om hur mycket tavlan är värd. Är tavlan bara värd några tusenlappar spelar det förstås mindre roll.

 3. Sofia klarin says:

  Tavla av Marko Rothko nr 10

 4. Khayam says:

  Jag har en tavla och vill se om det är värdefull skulle ni kontakta mig på min meij khayam84@hotmail.com
  Mvh khayam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *