Vad påverkar priset?

Det finns ett otal faktorer som påverkar priset på ett konstverk men kvalitet, konstnär, exklusivitet och trender är vanliga faktorer. I detta kapitel tar vi dock upp andra faktorer som man inte alltid kanske räknar med.

Konst som konstnären är känd för

Det är värt att nämna att olika konstverk från en konstnär kan skilja sig mycket i pris. Generellt sett har ofta en konstnär någon typ av specialisering, tex Monet som målat mycket näckrosor eller Bengt Lindströms groteska ansikten. Den typen av motiv som en konstnär är känd för är också den som är mest värdebeständig, och det som folk i allmänhet betalar mest för.

Köper man en tavla av en konstnär som är känd för att måla porträtt så kan tavlor samma konstnär gjort av naturmotiv vara betydligt mindre värda. Det är värt att hålla i minnet när du ska köpa en dyr tavla och vill jämföra priser med andra tavlor som konstnären gjort.

Det bör förstås påpekas att vissa konstnärer lyckas med konststycket att förnya sig och göra helt ny typ av konst och göra det lika bra som sina tidigare alster. Picassso är ett bra exempel på en konstnär som förnyade sig flera gånger och gång på gång lyckades tänka nytt och göra bra konst. Vanligare är dock att man inte lyckas.

Konst kan vara dyrare lokalt

Många konstnärer eller motiv är som mest kända i sin egen region. Den egna regionen kan vara ett land eller en del av ett land, till exempel Dalarna. Det kan vara så att specifika motiv är otroligt populära just i denna region men inte alls lika populära utanför. Om man köper konst från en konstnär som är känd i Dalarna eller konst med motiv från Dalarna kan man räkna med att det är mycket dyrare att köpa i just Dalarna medan de inte alls inbringar kostar lika mycket i Stockholm eller Skåne där konstnären eller motivet inte alls är lika känt.

På motsvarande sätt är det till exempel inte lika lätt att sälja svensk konst på den internationella marknaden eller, om man så vill, spansk konst i Sverige. Det kan vara värt att känna till om du köper ett dyrare konstverk i någon speciell region eller land så kan du inte räkna med att kunna sälja den för motsvarande summa om du sedan säljer den någon annanstans.

Självklart finns det en lång rad undantag till detta generella råd men det är ändå värt att påpeka.

Konstnärens peak

På samma sätt som en konstnär är mest känd för en viss typ av motiv kan denne också haft en peak i sin produktion. En tidsperiod då konstnären gjorde sin bästa, mest kreativa och intressanta konst. Det är också ofta den konsten som det betalas mest för. Detta kan liknas vid musiker som också ofta har en tidsperiod då de skapade sina bästa låtar som var före sin tid osv.

Konst från konstnärens höjdpunkt i karriären är oftast den mest populära och därtill den som är dyrast.

8 Responses to Vad påverkar priset?

 1. Claes says:

  Blir lite nyfiken när jag läser de olika frågorna här. Vilken är den dyraste tavla som någonsin sålts?

 2. Ullis says:

  Hej! Vilka bra tips! Jag har tänkt mig att investera i ett relativt stort konstverk av en helt ny, okänd konstnär, för att jag tycker att tavlan är så bedårande vacker. Finns det fler sådana här “dolda faktorer” som man bör tänka på när man köper konst av en okänd konstnär?

 3. Sarah says:

  Hallå!! Jag såg en film härom dagen och började fundera över vem det egentligen är som köper riktigt dyr konst. I filmernas värld får man ofta se scener när folk budar om någon sjukligt dyr tavla, och i tidningarna kan man ibland läsa om hur mycket någon dyrgrip har auktionerats ut för. Men vilka är de som köper, och vad gör de för att ha råd?? :)

  • KonstUpplysningen says:

   Sarah: Det finns grovt sett två anledningar att köpa riktigt dyr konst. Den ena är för att man helt enkelt uppskattar konsten och har råd med att betala priset för den. Den andra är för att man ser det som en investering och hoppas på en värdeökning. Inte sällan gäller dock båda anledningarna. Så, de som köper dyr konst är förstås de som har råd att köpa den.

 4. leonard says:

  Hej jag har en tavla som jag vill selja kan ni helpa mig?
  Fron Paul Peter Rubens 1970 oljemålning. tavlan heter Bortrövandet av Leukippos dötrar.

 5. Gunilla says:

  Är det vanligt med nischade gallerier, som bara intresserar sig för en särskild typ av konst? Jag har genom åren samlat på mycket konst av norrländsk natur och tänkte att om jag säljer dessa tavlor kunde det vara lämpligt att sälja via ett galleri som är känt för just detta. Hur kan man veta var man hittar dessa gallerier i såna fall?

  Tack på förhand. // Gunilla

 6. Jenniefer Hall says:

  Jag har några foto negativ på Malmös gator från 1800-talet, any advice?
  Ena negativet börjar jag undra över om det är samma/närliggande år till att bilmärket “Fiat” grundades mm. Väldigt intressanta föremål jag fått chansen att äga och vill mer än gärna få veta något om bilderna, mer exakt på vad det är jag faktiskt har här. Stör mig på min egen okunskap haha, men är helt förtrollad över dem, några tankar/ideer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *